Yasal Duyuru

Sitemizde bulunan ürünler reçeteye tabi ilaçlar olmayıp adı geçen hastalıkların tedavisinde doğal destek amaçlı ve Takviye Edici Gıda  olarak kullanılır.
Ürünlerimiz hiçbir hastalığın teşhisinde,tedavisinde ve sağaltımında kullanılamaz.
Ürünlerin kullanımı ve sağlık sorunlarınız için öncelikle aile hekiminize ya da eczacınıza danışınız.
Ürünler ile ilgili ayrıntılı bilgi ve diğer sorularınız için lütfen iletişim formu ya da telefonlarımızdan bize ulaşınız.

B1 VİTAMİNİ: TİAMİN

Tarih: 2012-06-13

 

B1 VİTAMİNİ: TİAMİN

Yararları:Vitamin B1 ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle şeker hastalığı, doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur. Merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.

Hangi besinlerde bulunur?
Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi birçok besinde bol miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada sterilize edilmesi çok önemli miktarda tiamin kaybına neden olur, bu nedenle pastörize olmuş sütte az bulunur. Kuru fasulye, yumurta, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri B1 kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini sağlayabilir.

Eksikliği nelere yol açar?
B1 vitamini eksikliği durumunda “Wernicke-Korsakoff” sendromu hastalığı görülür. Ciddi bir beyin hastalığı olan bu sendrom alkol kullanımı ve tiamin eksikliği birleşiminde görülür. Hafif dereceli tiamin eksikliği ise yorgunluk ve depresyon ile sonuçlanır. B1 düzeylerindeki yetersizlik ise; gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyonda bozukluğa sebep olur. Ayrıca iştah azalması, sindirim bozukluğu, kabızlık, yorgunluk, başağrısı, sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları, kas krampları, ödem gibi sorunlara yol açabilir.

B1 vitaminin uzun süre eksikliklerinde “Beriberi” adı verilen ve merkezi sinir sistemini yıkıcı ve bazen ölümcül derecede etkisi olan bir hastalık oluşabilir. Beriberi'ye beslenme düzeyleri yeterli olan ülkelerde pek rastlanmaz. Ancak uzun süreli alkolizm vakalarında bu hastalığa rastlanabilmektedir. B1 düzeylerini ağızdan alınan antibiyotikler, sulfanil grubu ilaçlar, antiasitler ve doğum kontrol hapları da etkileyebilir. Ayrıca karbonhidratı yüksek diyetle beslenen kişilerde B1 ihtiyacı artabilmektedir.

 

B1 Eksikliği Riski Altında Bulunanlar Kimlerdir ?

Fazla miktarda alkol kullananlar arasında bu vitaminin eksikliği görülebilir.

Yaşlı kişiler arasında da B1 vitamin eksikliğine rastlanır.

Antiasit ve doğum kontrol ilaçları kullananlar,

Karbonhidrat oranı fazla olan diyetle beslenenler,

Yoğun stres altında bulunanlar ve yoğun iş ortamında çalışanlarda  thiamin ‘e gereksinimleri fazlalaşır.

Hamile ve emziren bayanların da bu vitamine ihtiyaçları artar.

B1 Eksikliğinde Nasıl Belirtiler Görülür ?

İştahsızlık

Enerji kaybı, yorgunluk

Depresif durumlar

Bacaklarda uyuşukluk

Unutkanlık

Kas krampları

Kabızlık

Göz sorunları

Kilo kaybı

Kan testi yoluyla da B1 eksikliği olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

B1 Vitamini Nelerde Bulunur ?

Süt ve süt ürünleri

Sebzeler

Rafine edilmemiş tahıl

Meyve

Et ve balık

Pirinç kabuğu

Ayçekirdeği

Bira mayası

Bezelye de B1 vitamini içeren yiyecekler arasındadır.

B1 Vitamininin Günlük Kullanımı

Günlük alım miktarı 1- 1.5 mg’dır. B 1 vitamini tek başına alınabileceği gibi diğer B vitaminleriyle ( B kompleks ) birlikte de alınabilir.

Suda eriyen bir vitamin olan B1 vitamini diğer B vitamini çeşitleri ile beraber kullanıldığında daha etkili olur. Tiamin ısı ve ışığa duyarlıdır. B 1 vitamin fazla alınsa da vücutta depolanmaz idrar yoluyla atılır.

B1 vitamininin bilinen toksik etkisi yoktur.

 

Giriş

Sepet

Sepet Boş

Kargo Seçenekleri

Yurtiçi Kargo - YouTube

Yeni Ürünler

VELTURA

VELTURA

Fiyatı: 300.00TL
STAKİD

STAKİD

Fiyatı: 300.00TL
CORVEZİO

CORVEZİO

Fiyatı: 300.00TL